Reikės:

 

2 didelių lakštų šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos

150 g fermentinio sūrio

2 šaukštelių aguonų

2 šaukštelių kmynų

2 šaukštelių pankolių sėklų

2 šaukštelių kuminų sėklų

2 šaukštelių linų sėmenų

žiupsnelio maltų saldžiųjų paprikų

žiupsnelio kario prieskonių mišinio

žiupsnelio druskos

vandens

 

Gaminame:

  1. Šaldytos tešlos lakštus išpakuojame ir paliekame 10 min. sušilti kambario temperatūroje. Paviršių, ant kurio dėsime lakštus, šiek tiek pabarstome miltais.
  2. Sūrį sutarkuojame smulkia sūrio tarka.
  3. Sūrį ir visus prieskonius padaliname pusiau arba tiesiog turėkime omenyje, kad visko reikės berti du kartus. Ant  vieno ištiesto tešlos lakšto barstome pusę tarkuoto sūrio, ant sūrio – šiek tiek kario bei paprikos miltelių, beriame kmynus, kuminų ir pankolių sėklas, taip pat aguonas, labai lietuviškus linų sėmenis ir viską vainikuojame druskos žiupsneliu.
  4. Kito tešlos lakšto paviršių patepame vandeniu. Tai lengviausia padaryti konditeriniu teptuku. Atsargiai pakeliame lakštą ir pateptą vandeniu pusę klojame ant sūriu bei prieskoniais pabarstyto tešlos lakšto taip, kad jų kraštinės sutaptų.
  5. Tada imamės kočėlo – atsargiai, bet tvirtai paspausdami kočėlą, kočiojame lakštą tolygiai aukštyn ir žemyn, kad abu lakštai ir įdaras susispaustų, o tešla plonėtų ir platėtų. Kočioti tol, kol tešlos lakšto plotas padidės apie 50 procentų. Lakšto vartyti nereikia.
  6. Taip iškočiotą tešlos paviršių labai lengvai, vos vos dar patepame vandenyje suvilgytu teptuku, o ant viršaus dar kartą pabarstome tarkuoto sūrio bei prieskonių – kaip ant pirmojo, o dabar jau apatinio tešlos lakšto.
  7. Dabar peiliu išilgai perpjauname lakštą pusiau, tada kiekvieną ilgą juostą pjaustome 1.5-2 cm juostelėmis ir kiekvieną jų kelis kartus susukame, guldome į sviestiniu popieriumi išklotą skardą.
  8. Šauname į 200 laipsnių orkaitę ir kepame 7-10 min.

 

Kai kurių šiame recepte naudojamų prieskonių galite atsisakyti arba pakeisti kitais bei išbandyti kitokių skonių derinių.